top of page
  • Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

Witte veren

een karakteristiek verhaal om kanker bij zeer jonge kinderen bespreekbaar te makenWitte veren vertelt het verhaal van Floralie en Flavie, twee flamingozusjes die dol zijn op elkaar. Maar op een dag verandert alles. Mama merkt een paar witte veertjes bij Floralie op. Deze ontdekking zet het leven van de flamingofamilie helemaal op zijn kop…

Een karakteristiek verhaal om kanker bij zeer jonge kinderen bespreekbaar te maken. Het bevat heel wat herkenbare elementen waar kinderen in een soortgelijke situatie zich mee kunnen identificeren. Door de duidelijke tekeningen en de eenvoudige tekst is het geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.


De kleuterjuffen Saskia Robberechts en Kim de Keyser krijgen op 13 maart 2020 te horen dat hun metekindje Lia (het dochtertje van Saskia haar broer en Kim haar schoonzus) lijdt aan het rabdomysarcoom. Dit is een zeer zeldzame, kwaadaardige tumor in de skeletspieren. Op dat ogenblik is Lia 5 maanden oud. Machteloos aanhoren ze deze diagnose.Wat is de aanleiding tot het schrijven van dit boek?

Het is voor de ouders niet eenvoudig om deze boodschap te brengen aan Nala, het 4-jarig zusje van Lia. Met hun rugzak van kleuterjuf gaan Saskia en Kim op zoek naar prentenboekjes die een houvast kunnen geven om Nala uit te leggen wat er aan de hand is. Al snel blijkt dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is. De verhalen over kinderen met kanker zijn té moeilijk voor Nala. Die verhalen gaan ook telkens over oudere kindjes met kanker terwijl zij echt op zoek zijn naar een verhaal dat passend is voor de situatie waarin zij op dat ogenblik zitten: een baby met kanker.Zelf een boek schrijven

Omdat ze niets kunnen doen om te helpen, groeit bij Saskia en Kim het idee om samen een boek te schrijven. Op dat ogenblijk zitten we in de corona-lockdown. De samenwerking verloopt dan ook online.

De insteek is tweeledig: enerzijds willen ze een verhaal maken om aan Nala uit te leggen wat er allemaal aan het gebeuren is bij haar zus, maar anderzijds is het verhaal ook een eerbetoon aan hun metekindje Lia.

Het lievelingsdier van grote zus Nala, een flamingo, is het hoofdpersonage van het boek. De dingen die Flavie en Floralie tegenkomen in het verhaal, zijn de ervaringen van Lia, Nala en hun ouders tijdens de strijd van Lia. Saskia schrijft de tekst en Kim maakte er illustraties erbij. Vriendin Marijn Geeroms is dadelijk bereid de vormgeving te verzorgen.


Psychologisch verantwoord

Kritisch en perfectionistisch als ze zijn willen ze hun boek niet uitbrengen zonder feedback van experten in dit thema. Dus nemen ze contact op met de psychologen van de afdeling waar Lia in behandeling is.

Deze zijn heel enthousiast over het verhaal. Samen overlopen ze de moeilijkheden waarmee patiëntjes en hun familie in een situatie zoals die van Lia te maken krijgen. Een aantal extra scènes worden toegevoegd zodat alles zeker aan bod komt. Hun goedkeuring is het laatste dat nodig is om het verhaal in praktijk om te zetten.


Een uitgeverij vinden

Na de enthousiaste reacties van collega’s en psychologen is het zoeken naar een uitgeverij die het boek wil publiceren. Ondanks meerdere afwijzingen blijven ze geloven in het verhaal en willen ze dit boek realiseren voor Lia en Nala. Ze geloven erin dat zij niet de enige familie zijn in deze situatie en ze geloven erin dat ook zij steun kunnen vinden in hun verhaal om bepaalde dingen uit te leggen aan broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes.

Uitgeven in eigen beheer

Op een dag komen ze in contact met ‘deBoekmakerij’ via hun website. ‘Dit team reageerde meteen heel enthousiast op ons verhaal en begeleidde ons vakkundig in heel het traject. De klik was er vanaf het eerste moment, want ook deze meetings verliepen coronagewijs allemaal online. We kregen een uitgebreide en deskundige uitleg en konden met al onze vragen bij hen terecht. Ze waren superflexibel en pasten zich steeds aan aan onze noden. Ze leefden met evenveel passie mee met ons project als wijzelf. Dat gaf ons ongelofelijk veel vertrouwen. Ze dachten met ons mee en durfden kritische vragen stellen waar nodig om tot het beste resultaat te komen. Zonder hen waren we nooit met ons boek gekomen waar we nu staan’ zeggen Saskia en Kim.

Opbrengst voor het goede doel

De opbrengst van de verkoop van het boek wordt geschonken aan de afdeling kinderoncologie van het UZ Jette waar Lia in behandeling is. Mee daarom kiezen ze ervoor om het boek via een eigen website http://witteveren.azurewebsites.net te koop aan te bieden. Op die manier wordt er zo weinig mogelijk geld afgestaan aan derden.


Specificaties van het boek – hoe bestellen

DIN A4-formaat

56 blz. kleurendruk

Hardcover

Prijs: 24,95 euro

Bestellen kan via de website http://witteveren.azurewebsites.net/

1.134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page