top of page
  • Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

Erfgoedvereniging ‘Op Stoapel’ doet beroep op deBoekmakerij voor ‘Made in Belgium by Boelwerf’


In 1994 kwam er een einde aan 165 jaar scheepsbouw op de Boelwerf in Temse omwille van de wereldwijde concurrentie, onder andere met de scheepswerven in Azië. Als afsluiter van het 25ste herdenkingsjaar na de teloorgang van de werf presenteerden erfgoedvereniging Op Stoapel en het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren begin januari 2020 het boek ‘Made in Belgium by Boelwerf’.Waarom een boek over de Boelwerf?

Wij willen het archief van de Boelwerf naar buiten brengen omdat het naast een emotionele waarde ook een grote cultureel historische waarde heeft. Wanneer de werf in 1994 gesloten werd betekende dit het einde van de bouw van grote zeeschepen in Vlaanderen maar ook het einde van een economisch tijdperk van scheepsbouw.


Meer dan 1500 schepen

De kern van het boek is een lijst van alle schepen die op de werf gebouwd zijn. Omdat elk schip een nummer kreeg weten we dat het er 1551 zijn. Van elk schip worden de wetenswaardigheden weergegeven: bouwjaar, afmetingen, wat is er mee gebeurd… Het boek is overvloedig geïllustreerd met archieffoto’s, historische informatie en weetjes.


Is met dit boek het archief van de Boelwerf afgerond?

Hoegenaamd niet. Er ligt nog veel materiaal bij mensen thuis. Geregeld krijgen we documenten, foto’s, persoonlijke spullen, aangeboden door ex-werknemers of hun familie. Ons archief groeit nog altijd.


Waarom deed Op Stoapel beroep op deBoekmakerij voor het drukken van dit boek?

Wij hadden de vormgeving van het boek toevertrouwd aan grafisch vormgever Els Van Hoof (zie het artikel ‘Grafisch vormgever Els Van Hoof werkt voor de tweede maal samen met deBoekmakerij’. (we kunnen hier een link maken met het artikel) Omdat zij hierbij goede ervaringen had hebben wij haar raad gevolgd en daar zijn we zeer gelukkig mee.


Hoe verliep de samenwerking?

Voor de praktische realisatie stond Els in contact Karl, de vormgever van deBoekmakerij. Omdat zij permanent terugkoppelde naar ons waren wij steeds op de hoogte van de stand van zaken.


Welke zijn de reacties van het publiek?

De reacties van het publiek zijn erg positief. Mensen waren erg verrast door de inhoud maar ook door de mooie uitgave. De verkoop loopt zeer vlot. Diegenen die een boek wensen zullen er snel moeten bij zijn, want van de eerste druk zijn er nog slechts een 100 tal beschikbaar


Waar kan het boek aangekocht worden?

Het boek (harde kaft, 208 blz, formaat 280 x 235 mm) is te koop via www.opstoapel.org (zie webwinkel) aan €35 + verzending of via Standaard Boekhandel, ISBN 978 94 639 6558

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Witte veren

Comments


bottom of page