top of page
  • Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

deBoekmakerij biedt oplossing voor Brugse mini-onderneming.







Leerlingen van het Sint-Leocollege in Brugge contacteerden deBoekmakerij in het kader van de mini-onderneming die zij hadden opgestart. Een mini-onderneming heeft als doelstelling studerende jongeren in contact te brengen met het ondernemerschap om hen zo zin te geven later een eigen zaak op te starten.


De leerlingen besteden enkele uren per week aan hun bedrijf. Zoals in het echte bedrijfsleven worden er aandelen geplaatst, wordt er een product geproduceerd en verkocht, is er een berekening van de kost- en verkoopprijs, dient een boekhouding bijgehouden te worden… Zo'n mini-onderneming werkt gedurende 8-9 maanden tijdens een schooljaar.


Wat was het probleem van de leerlingen?


Zij wilden een kookboek voor kotstudenten ontwikkelen, van studenten voor studenten. Het uitgangspunt was hippe maar gezonde kookideeën voor te stellen waarbij rekening gehouden werd met een aantal aandachtspunten voor studenten: een beperkt budget, gelimiteerd keukengerei en beperkte culinaire vaardigheden, weinig tijd om een gerecht klaar te maken.


Al snel werden originele recepten verzameld zodat het kookboek kon opgedeeld worden in 5 categorieën: aperitieven, tapas, snacks, hoofdgerechten en desserts met aanduiding van bereidingstijd en kostprijs. Er werd gezorgd voor een schitterende fotografie en een professionele layout. Hun boek Cook, eat, study, repeat. Recepten was gaar ...


Dan stelde zich het probleem van het uitgeven: drukken maar op welk papier, hoe inbinden, investeren in een oplage (maar hoeveel boeken zou men verkopen?) ... Het was zaak de risico’s zoveel mogelijk te beperken.


deBoekmakerij bood de oplossing.


deBoekmakerij loodste de leerlingen door het uitgeefproces: papier werd doorgestuurd, er werd raad gegeven in verband met formaat, binding, oplage ... Het eindresultaat was een prachtig kookboek van 92 bladzijden, full color, A5-formaat, gelijmd.


Het ‘printing on demand’-systeem liet toe een quasi risicoloze werkwijze op te zetten. Een eerste bestelling van een beperkt aantal exemplaren werd snel aan de man gebracht. Met de opbrengst hiervan kon de factuur betaald worden en een nieuwe lading boeken besteld worden. De leerlingen hadden zo een risicoloos traject: geen investering, bestellingen in functie van de aanvragen, geen onverkochte exemplaren.


Omdat deBoekmakerij met het project sympathiseerde werd gratis ondersteuning geboden met promotionele ontwerpen en materialen. deBoekmakerij is blij dit project mee te hebben ondersteund en is fier met het resultaat. Wij blijven open staan voor dergelijke initiatieven.



52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page