top of page
  • Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

Heemkundige kring Velpeleven geeft tijdschrift een stijlvolle update


‘Het tijdschrift is een uiting van wat een vereniging presteert’ zegt Guido Langendries, secretaris en ondervoorzitter van Velpeleven maar ook ex-burgemeester van de gemeente Boutersem.

Velpeleven?

Sinds haar ontstaan op 24 augustus 1973 heeft heemkundige kring Velpeleven zowat alles en nog wat georganiseerd, meegemaakt en beleefd in Boutersem.

Velpeleven is een deksteen voor vele activiteiten zoals:

  • De heemkundige kring bestudeert hoe in de lokale omgeving geleefd, gewoond en gewerkt wordt. De aandacht gaat uit naar hoe de samenleving zich in vroegere tijden ontwikkelde en geëvolueerd is tot hoe die er nu uitziet. Daarbij heeft de kring aandacht voor de geschiedenis in het algemeen en voor de lokale en regionale geschiedenis in het bijzonder. Maar ook archeologie, stamboom- en familiekunde, taal en plaatsnaamkunde, economie, demografie, technologische, industriële en agrarische ontwikkeling, natuur, geologie, cultuur, gebruiken en tradities … en diverse sociale aspecten komen aan bod.

  • De bakkersgilde bakt maandelijks een veertigtal broden volgens de oude recepten in de bakkersoven van Kwabeek.

  • De 2 reuzen Nana en Balder maken enkele malen per jaar een tochtje.

  • Met de natuurwandelingen onder leiding van de plaatselijke gids leren de deelnemers tijdens een wandeling van 5 – 6 km hun ogen te gebruiken om de natuur te bewonderen.


  • Tot slot is er het onderhoud van de kruidentuin aan het gemeentehuis. Daar is de ambitie om 80 kruiden te kweken.

Tijdschrift

Om al die activiteiten tijdig aan te kondigen aan de leden en om hen allerlei wetenswaardigheden te melden, geeft “Velpeleven” een tijdschrift uit dat viermaal per jaar verschijnt.


Het bevat minstens één diepgaand artikel en daarnaast informatie over het bestuur, uitnodigingen voor diverse activiteiten en verslagen over de voorbije activiteiten.


Waarom een update?

Die kwam er eerder toevallig vertelt Guido. We zaten zonder plaatselijke drukker en op dat moment kwam er een mail van deBoekmakerij. Die stelden ons voor af te stappen van een geniet boekje en over te schakelen naar een gelijmde versie. Omdat de prijs bovendien voordeliger uitkwam was de keuze vlug gemaakt.


De reacties van de leden zijn positief. Het tijdschrift is stijlvoller met een gelamineerde cover. Bovendien zijn we niet meer gebonden aan een veelvoud van 4 bladzijden zoals dit bij een geniete versie nodig is. Het aantal bladzijden speelt geen rol bij een digitaal gedrukt gelijmd tijdschrift.


We hebben wel ons werkschema moeten aanpassen omdat de leveringstermijn van het tijdschrift nu twee weken is. We moeten ook voorzichtiger zijn met het posten van het tijdschrift in de brievenbus om de cover niet te beschadigen geeft Guido als een positief ‘nadeel’ aan.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Witte veren

Comments


bottom of page