top of page
  • Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

Muzikale traditie leidt tot volle kerken

Bijgewerkt op: 18 jun. 2018


Antwerpse orgelwandelingen
Antwerpse orgelwandelingen

Derde druk van ‘Antwerpse orgelwandelingen’ van Jan Van Mol


In augustus 2017 publiceerde Jan Van Mol een eerste maal zijn boek ‘Antwerpse orgelwandelingen’ in samenwerking met deBoekmakerij. Vrij snel was een tweede druk noodzakelijk. Vandaag verschijnt de derde druk.


In Antwerpse orgelwandelingen geeft Jan Van Mol een neerslag van bijna een kwart eeuw Antwerpse orgelwandelingen waarbij telkens enkele orgels werden bespeeld. De deelnemers ontvingen een brochure waarin niet alleen de bezochte orgels werden besproken maar ook het kerkgebouw waarin ze zich bevonden en de voorgeschiedenis indien gegevens voorhanden waren. Het resultaat is dit boek met een de beschrijving van een vijftigtal orgels.

De auteur behandelt achtereenvolgens:

  • Historische kerken in het centrum

  • Historische kerken buiten het centrum

  • Neogotische kerken tussen leien en singel

  • 20ste eeuw buiten de singel

  • Kloosters en kapellen

  • Scholen

  • Hospitalen

  • Niet-katholieke kerken

  • Concertzalen


Jan Van Mol was o.m. leraar aan het Antwerps Conservatorium en titularis-organist van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. Als concertorganist reisde hij door heel Europa en daarbuiten: Japan, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Uruguay, Filippijnen.

Hij nam een 15-tal cd’s op met een voorkeur voor minder bekende componisten: Homelius, Beauvarlet-Charpentier, Oley, Miné en Michel Corrette. Hij gaf conferenties en masterclasses in Zuid-Afrika, Rusland, Litouwen, Polen, Nederland. Publiceert regelmatig in vakbladen. (o.a. Orgelkunst, Vox Humana, De Orgelvriend) en in de Calcant-Courant.

In 2006 werd hij opgenomen in de “Société Académique Arts-Sciences-Lettres” in Parijs en kreeg hij de Cultuurprijs van zijn toenmalige gemeente Zoersel.Lees hieronder enkele reacties op dit boek:


Zo’n boek kun je toch echt geen wandelgids meer noemen: dat is toch een gedegen en uitvoerige publicatie over de belangrijkste orgels in Antwerpen met een grote dosis historische en iconografische informatie!

Dr. Paul Peeters - redacteur Het Orgel


Bij deze mijn complimenten voor het prachtige boek “Antwerpse Orgelwandelingen”, het is een schitterend boek geworden boordevol informatie’.

Piet Bron www.orgbase.nl


In 192 bladzijden heeft JVM de neerslag opgetekend van een kwart eeuw wandelen langs Antwerpse orgels. En dat doet hij in zijn nieuwe boek zeer onderhoudend met veel interessante details ondersteund door veel (vaak historische) foto’s.

Voor de orgelliefhebbers een zeer aanbevelingswaardige uitgave.

Maarten Seijbel - orgelmuseum Elburg


We besluiten in ieder geval graag dat dit onderhoudende en vooral dankbare overzicht als eerste in zijn soort een zinvolle synthese brengt van wat Antwerpen rijk is aan orgels, met oog op hun ruimere context.

J.H. in Orgelkunst 159 (december 2017)


Hopelijk gaat JVM nog lang door met het organiseren van zijn jaarlijkse Orgelwandeling, niet alleen om de belangstelling voor het Antwerpse orgelbezit gaande de houden maar ook om het belang van de instrumenten keer op keer te onderstrepen.

Gerco Schaap in Orgelvriend maart 2018

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page